Στο τεύχος του Οκτωβρίου έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε άρθρα συναδέλφων, μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ιατρικής εταιρείας Παχυσαρκίας, τα οποία επικεντρώνονται από διαφορετικές οπτικές στη μεγάλη υγειονομική απειλή της παθολογικής αύξησης του σωματικού βάρους και τις πολυάριθμες συνέπειες στη σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία.
Η παχυσαρκία δεν αποτελεί μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά μία νοσολογική οντότητα που τα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει διαστάσεις πανδημίας ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Πέρα από τη νοσηρότητα και θνησιμότητα που επιφέρει έχει οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις διεκδικώντας και το χαρακτηρισμό της ως πολιτικού προβλήματος που η λύση του απαιτεί συνεργασία όχι μόνο των ιατρικών και παραιατρικών ειδικοτήτων αλλά και των υπευθύνων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών υγείας.
Ο κ. Καπάνταης στο άρθρο του αναδεικνύει με ενάργεια τη στενή σχέση της παχυσαρκίας με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο κ. Μιχαλάκης τη σημασία του τόπου συσσώρευσης του λίπους στις μεταβολικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας ενώ η διαιτολόγος κ. Παπακωνσταντίνου αναλύει τη σχέση της παχυσαρκίας με το stess.
Τα άρθρα λόγω του επιστημονικού χαρακτήρα παρουσίασης τους έχουν ταξινομηθεί στην ενότητα «εξειδικευμένη γνώση» χωρίς αυτό να αποκλείει τη δυνατότητα μελέτης και κατανόησης τους από το ευρύ μη ιατρικό κοινό.
Μία άλλη παραγνωρισμένη αλλά εξίσου σημαντική απειλή για την υγεία αποτελεί η οστεοπόρωση των ανδρών. Η οστεοπόρωση των γυναικών (μετεμμηνοπαυσιακή) λόγω της μεγαλύτερης συχνότητας και κυρίως ενωρίτερης χρονικά εμφάνισης της αποτέλεσε μέχρι σχετικά πρόσφατα προνομιακό πεδίο έρευνας και θεραπείας. Το άρθρο του εξαιρετικού συναδέλφου κ. Τροβά αποδίδει και στην οστεοπόρωση των ανδρών τη σημασία που της ανήκει ευαισθητοποιώντας το κοινό αλλά και τους επαγγελματίες υγείας όχι μόνο στη θεραπεία αλλά κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της.
Τέλος για να μη ξεχνάμε ότι ιατρική δεν σημαίνει μόνο εγχειρήσεις και φάρμακα αλλά και τρόπος σκέψης και προσέγγισης των θεμάτων φιλοξενούμε στο τωρινό τεύχος το άρθρο του αγαπημένου φίλου και συμφοιτητή αγγειοχειρουργού κ. Γεωργόπουλου που με τα ερωτήματα και τις τεκμηριωμένες του αναφορές μας αποδεικνύει την εγγύτητα και τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ της ιατρικής και φιλοσοφίας.