Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Εφέτος η παγκόσμια ημέρα του διαβήτη είναι αφιερωμένη στα νεαρά άτομα που πάσχουν από τη νόσο.

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ 193.000 νέοι κάτω των 20 ετών εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη. Όλα αυτά τα νεαρά άτομα χρειάζονται ειδική φροντίδα από τους γονείς τους και τη ομάδα φροντίδας του διαβήτη που τα παρακολουθεί (Ιατροί, νοσηλευτές, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι) ώστε να βελτιώσουν τόσο τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος όσο και το επίπεδο αυτοδιαχείρισης της νόσου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ινστιτούτου του διαβήτη του Εθνικού κέντρου Υγείας των ΗΠΑ στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του διαβήτη στη νεολαία πρέπει να ενσωματωθούν οι ακόλουθες οδηγίες.

  1. Ρύθμισε τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος
    Να είσθε βέβαιοι ότι το παιδί σας η ο έφηβος λαμβάνει κανονικά τη θεραπεία του τη κατάλληλη ώρα στη κατάλληλη δοσολογία ακόμη και αν αισθάνεται καλά, και η γλυκόζη και χοληστερίνη του είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
  2. Ενθάρρυνε υγιεινές συνήθειες
    Ακολούθησε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής (ειδικά αν παίρνεις ινσουλίνη), κοιμήσου αρκετά και ακολούθησε ένα τακτικό πρόγραμμα φυσικής άσκησης. Ελεγξε τη γλυκόζη πρίν κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
  3. Να είσαι έτοιμος για έκτακτες καταστάσεις έχοντας ετοιμάσει ένα βασικό πακέτο με τα φάρμακα σου και λοιπά είδη πρώτης ανάγκης. (σύριγγες, βελόνες, κύβοι σάκχαρης , αντισηπτικά μαντήλια κ.α)
  4. Ελεγξε για επιπλοκές του διαβήτη. Η πρώιμη διάγνωση οδηγεί σε αναστολή ή και επιβράδυνση των επιπλοκών.
  5. Ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη. Συζήτησε το πρόβλημα σου με άλλους συνομηλίκους ασθενείς και την ομάδα φροντίδας του διαβήτη.