Ο μέχρι σήμερα συνιστώμενος τρόπος λήψης της θεραπείας υποκατάστασης με οιστρογόνα ήταν είτε με δισκία από το στόμα η με διαδερμικά επιθέματα συνήθως στη κοιλιά που άλλαζαν κάθε 2-3 ημέρες.Οι μέθοδοι αυτοί διασφάλιζαν σταθερά επίπεδα της ορμόνης οιστραδιόλης στο αίμα και τη δράση της στους ιστούς και στα όργανα (δέρμα, βλεννογόνοι, μαστοί, μήτρα, εγκέφαλος) που ε;iχαν στερηθεί τη φυσιολογική της δράση λογω εμμηνόπαυσης η αφαίρεσης των ωοθηκών.
Τα τελευταία χρόνια όμως έγιναν δυο σημαντικές ανακαλύψεις από αφορούν στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ).Η πρώτη ήταν ότι η φυσιολογική δράση των οιστρογόνων στους ιστούς και στα όργανα μπορεί να επιτευχθεί με μια μόνο μικρής διάρκειας έκθεση των κύτταρων στην ορμόνη χωρίς να είναι απαραίτητο η πυκνότητα της στο αίμα και κατ’επέκταση στους ιστούς να είναι σταθερή όλο το 24ωρο όπως συμβαίνει πριν την εμμηνόπαυση η και με τις προηγούμενες μεθόδους χορήγησης. Η δεύτερη ήταν ότι η ορμόνη οιστραδιόλη, που χορηγείται κυρίως στη θεραπεία υποκατάστασης, αν διαλυθεί κατάλληλα, μπορεί να απορροφηθεί και από το βλεννογόνο της μύτης με μια εισπνοή.
Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών οδήγησαν στο αυτονόητο.Τη παρασκευή ενός σκευάσματος οιστραδιόλης που μπορεί να χορηγηθεί μια φορά την ημέρα με εισπνοή από τη μύτη.
Συγκριτικές μελέτες με τις μέχρι τώρα γνωστές μεθόδους χορήγησης, δηλαδή από το στόμα και το δέρμα, ;eδειξαν ότι ο νέος τρόπος είναι εξ’ισου αποτελεσματικός στη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, ιδρώτες, αφηρημάδα,
ξηρότητα του κόλπου, πόνος στη συνουσία, κακή ψυχολογική διάθεση). Επί πλέον, ο νέος αυτός τρόπος χορήγησης λογω της μεγαλύτερης σχετικής απορρόφησης που επιτυγχάνεται απαιτεί μικρότερη ποσότητα οιστραδιολης απ’ότι η χορήγηση από το στόμα η το δέρμα. Οσο δε και να φαίνεται περίεργο η απορρόφηση από τη μύτη δεν εμφανίζει διάφορες από άτομο σε άτομο αλλά ούτε στο ίδιο άτομο στη καθημερινή χορήγηση.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το προφίλ ασφάλειας και ανοχής του φάρμακου αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Οι συνηθισμένες γυναικολογικές επιπλοκές που συνήθως παρατηρούνται στη ΘΟΥ όπως, μαστοδυνία, ενδιάμεσες αιμορραγίες,
υπερπλασία του ενδομητρίου, κατακράτηση υγρών, ήταν συγκριτικά περιορισμένες, ενώ λογω του τρόπου χορήγησης που αποφεύγει την επίδραση της οιστραδιολης στο σηκώτι,η επίδραση στα λιπίδια του αίματος και στους παράγοντες πήξεως ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή.
Έτσι κύριες μου αν στην επόμενη επίσκεψη,ο γυναικολόγος σας αρχίζει να κοιτάει πιο έντονα τη μύτη σας αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντιλήφθηκε τη πρόσφατη πλαστική εγχείρηση που ομόρφυνε το πρόσωπο σας. Αντιδράστε χαμογελώντας αδιάφορα παίρνοντας ταυτόχρονα μια βαθιά εισπνοή. Αυτός θα καταλάβει.