Ο Θηριοειδης

Όταν η κ. Ευτέρπη αποφάσισε ,μετά από έντονη πίεση και κοινή απόφαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου των κυρίων της γειτονίας της,να επισκεφθεί το γιατρό για το θυρεοειδή της,
αυτός είχε αναπτυχθεί σε μέγεθος τοσο που η επωνυμία “Θηριοειδης”που του απένειμε φαινόταν απόλυτα δικαιολογημενη.Πηρε τηλέφωνο το κοντινό της Νοσοκομείο και έκλεισε από τα μέσα Μάιου ένα ραντεβού για τον επόμενο Σεπτέμβριο αφού η υπεύθυνη γραμματεύς πείσθηκε ότι η γνωριμία της κ. Ευτέρπης με μια από τις αποκλειστικές αδελφές “στο τρίτο όροφο” δεν ήταν ισχυρό επιχείρημα για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Το πρωινό του ραντεβού αισθανόταν ήδη ένα δυνατό κόμπο όχι μόνο στο λαιμό αλλα και στο μυαλό της που ήταν γεμάτο από άγριες ιστορίες που τις είχαν διηγηθεί οι φίλες- γειτόνισσες μερικές από τις οποίες είχαν ήδη μπει στο εκλεκτό κλαμπ των ασθενών ” με θυρεοειδή”.

Ο γιατρός,με το εκνευριστικά αγερωχο,απαθες και μάλλον αδιάφορο ύφος του ήταν κάθετα επικριτικός.

Που ήσουνα τοσο καιρό κύρια μου και άφησες το θυρεοειδή σου να φτάσει σ’αυτά τα χάλια;
Δηλαδή έχω θυρεοειδή γιατρέ μου;
Όλοι έχουμε θυρεοειδή κύρια μου απλά εσένα είναι μεγάλος βρυχήθηκε ο γιατρός
Δηλαδή έχει προχωρήσει πολύ.
Βέβαια αφού τόσα χρονια αδιαφόρησες.
Και τι έχω απ’αυτό που παχαίνουνε η που αδυνατίζουνε.
Φυσικά το ερώτημα φαινόταν τουλάχιστον αφελές μια και η κ. Ευτέρπη είχε περασει,μετά το δεύτερο παιδί όπως έλεγε,το Ρουβίκωνα των 110 κιλών.
Δεν ξέρουμε ακόμη πρέπει να κάνουμε εξετάσεις είπε ο γιατρός και της ζήτησε το ασφαλιστικό της βιβλιάριο.
Δηλαδή τώρα τι έχω γιατρέ μου
Μια μεγάλη βρογχοκήλη απάντησε κοφτά ο γιατρός.
Δηλαδή δεν έχω θυρεοειδή.
Βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς κ.Ευτερπη της αποκρίθηκε με έντονο ύφος ο γιατρός προσπαθώντας να τις κόψει τη διάθεση για περισσότερες ερωτήσεις.
Θα πάρω χαπάκια γιατρέ μου;
Δεν ξέρουμε ακόμη πρέπει να δούμε τις εξετάσεις απάντησε κοφτά ο γιατρός.
Δεν θέλω να παχύνω όμως συνέχισε απτόητη η κ. Ευτέρπη.
Περισσότερο απ’ότι είσαι το βλέπω δύσκολο απάντησε ο καλός θεραπευτής ενώ η παριστάμενη νοσηλεύτρια άρχισε να χασκογελάει.
Είχα μια γνωστή μου που της τον κάψανε είπε η κ. Ευτέρπη.
Ίσως και να το άξιζε κάγχασε ο γιατρός.
Παίρνει εγχείρηση γιατρέ συνέχισε η Ευτέρπη.
Στη κατάσταση που βρίσκεται όλα είναι πιθανά είπε ο γιατρός δίνοντας της ταυτόχρονα μια λίστα από εξετασεις.Να πας να πάρεις έγκριση να τις κανείς στο ΙΚΑ που είσαι ασφαλισμένη είπε ο γιατρός.
Μα εδώ δεν μπορώ να τις κάνω που είναι Κρατικό Νοσοκομείο απάντησε με ετοιμότητα η κ. Ευτέρπη.
Το ΙΚΑ έχει τα δικά του εργαστήρια και τα ιδιωτικά με τα οποία είναι συμβεβλημένο.
Μα αφού έχει σύμβαση με ιδιωτικά εργαστήρια γιατί δεν έχει με κρατικά νοσοκομεία.
Άκουσε κύρια μου εγώ κάνω ιατρική δεν ασχολούμαι με το σύστημα υγειας της χώρας μας,τελειωσε τη συζήτηση ο γιατρός κάνοντας νόημα στη νοσηλεύτρια να καλέσει τον επόμενο.

Η κ. Ευτέρπη όταν παρουσιάσθηκε στη γενική συνέλευση των κυρίων της γειτονίας της που συγκλήθηκε έκτακτα για να ενημερωθεί δεν ήταν ιδιαιτερα διαφωτιστική στη βροχή των ερωτήσεων και στην ανάκριση που ακολούθησε.
Έχω θυρεοειδή είπε αλλα και βρογχοκήλη.Μπορεί να πάρω χάπια αλλα να κάνω και εγχείρηση.Δεν είναι όμως απ’αυτόν που παχαίνει πρόσθεσε θριαμβευτικά θέλοντας να τελειώσει με μια αισιόδοξη νότα.
Και ποτέ θα ξέρεις οριστικά τη ρώτησαν σε χορό οι φίλες της.
Με έστειλαν στο ΙΚΑ για εξετάσεις απαντησε.Βλεπεις εκεί έχουμε σύμβαση.

Όταν το βράδυ η κ. Ευτέρπη διηγήθηκε τα συμβάντα και στον άνδρα της εκείνος ήταν κατηγορηματικος.Πηγαινε να τον βγάλεις να τελειώνουμε της ειπε.Και ξαφνικά η κ. Ευτέρπη ένοιωσε να φεύγει η αμφιβολία από μέσα της και να πλημμυρίζεται από ένα αίσθημα βεβαιότητας για το τι έπρεπε να κάνει από δω και πέρα.Τον αγαπώ ακόμα σκεφθηκε.Πάντα με στηρίζει τις δύσκολες στιγμές.
Aesculapius